pátek 12. dubna 2013

Banánky z odpalovaného těsta

Původně jsem chtěla dělat věnečky, ale nakonec synátor rozhodl pro banánky


Začnu odpalovaným těstem
Těsto se v mnoha receptech liší, jsou úplně jiný poměry, toto je z cukrářské technologie A. Pulpánové a mám ho osvědčený. je teda vydělený, vynásobený pro domácí poměry

12 kusů
133 g mouka hladká
53 g olej
173 g vejce(asi necelý 4 kusy)
180 g voda

Do hrnce si dám vodu a tuk. Jakmile začne vařit přidám naráz celou mouku




potom odpaluju asi 5 minut, než je těsto kompaktní, jednolitý, nelepí se na kastrol ani vařečku

Až je to hotové, tak dám do robota(mixéra) a mixuju skoro do vychladnutí( abych v těstě udržela prst)




Jakmile v těstě udržím prst, tak po jednom začnu přidávat vejce. další přidám vždy tehdy, když je jedno už zašlehaný. Vejce nemusíme spotřebovat všechny. Podle hustoty těsta.





Potom těsto nandám do sáčku s řezanou trubičkou a na plech stříkám banánky


Peču na 210 stupňů asi 20 minut bez otvírání trouby a pak ještě 10 minut na 170.

Po upečení hned naříznu, aby vyšla ven pára

Mezitím si udělám žloutkový krém pro domácí použití

400 ml mléko
80 g cukr
4 žloutky
80 g gustin( kukuřičný škrob)
vanilkový lusk

Na plotnu dám mléko smíchané s cukrem a vanilkou


Mezitím si smíchám žloutky s gustinem.



Jakmile mléko vře, tak si trochu mlíka naliju na žloutky a promíchám.
Potom naliju vše do mlíka a provařím na nejnižším plamínečku už jen asi minutu, možná dvě


Krém se musí nechat vychladnout
Mezitím si vyšlehám asi půl másla s trochou cukru do pěny. Jakmile je vychladlý krém, tak po lžičkách zašlehám do másla.





Potom si zvlášť vyšlehám šlehačku a zamíchám do ušlehanýho krému



Dám do pytlíku a plním rozřízlý banánky






Naplněný banánky slepím a pocákám čokoládou



Banánky byly povedený a jejich dožití se rána bylo těžce v ohrožení

Žádné komentáře:

Okomentovat