čtvrtek 21. března 2013

Věnečky


ěnečky z cukrárny bývaly kdysi dobrý a poměr kvalita cena byl v pohodě. dnes už to tak bohužel není, tak mi nezbývá, než si upéct vlastní. stálo mě to hodně pokusů a nervů, než byly takový, jaký jsem je chtěla mít a jaký by měly být. spousta receptů, postupů, spoustu zbytečně vyhozených kusů.
Osvědčil se mi až recept z knihy Cukrářské technologie od Aleny Pulpánové. Přepočítala jsem si ho na domácí podmínky a ráda bych se o něj podělila se všemi, kteří taky bojují.
základem věnečků nebo větrníků je odpalované těsto. je to těsto, které se napřed vaří-smaží a potom teprve peče.

připravíme si.
245g vody
2 g soli
72 g oleje nebo másla
182 g hladké mouky
236g vajec

do kasrolku si dáme vodu a máslo nebo olej

přivedeme k varu


jakmile se nám tato směs vaří vsypeme do ní odváženou mouku a začneme skoro zběsile míchat(odpalovat). mouka se smícha s máslovou vodou a vytvoří se z ní koule jako bramborový knedlík



Chvíli ještě restujeme, dokud na dně hrnce nemáme bílou jakoby připálenou vrstvičku. poté odstavíme ze sporáku a při občasném míchání necháme vychladnout.
Do vychladlé hmoty jedno po druhém zamícháme nebo zašleháme vejce.




Vznikne nám celistvá patlavá hmota, která je už vhodná ke stříkání věnečku přes sáček. pokud nemáme cukrářský saček se zubatou špičkou, tak děláme lžící hromádky.


Věnečky musí přijít do rozpálené trouby tak na 230.předem je postříkáme vodou a pokud možno na dno trouby dáme plecháček taky z vodou. Vzniká tím pára a páru věnečky potřebují k tomu, aby se pěkně zvedly a nafoukly. Neotvíráme troubu alespoň prvních 12-15 minut, potom snížíme teplotu na 200 a dopečeme ještě asi 20 minut

věnečky ještě teplé prořízneme, aby nám vnitří pára nerozměkčila hotové věnečky


vystydlé věnečky plníme základním žloutkovým krémem smíchaným ze šlehačkou v poměru 5:1, ale záleží na Vaší chuti.


 Základní žloutkový krém v předpisu :   Náplň do věnečků    









Žádné komentáře:

Okomentovat